30. toukokuuta 2015

Susanin vaikutus


PETER HOEG
Tammi 2015, 426 sivua.

     Lumen taju -romaanillaan maailmanmaineeseen nousseelta tanskalaiskirjailijalta on sen jälkeen suomennettu tasaisin kahden kolmen vuoden välein uusi teos, jotka omaelämänkerrallista Rajatapaukset -kirjaa lukuunottamatta on julkaistu Keltaisessa kirjastossa. Juuri ilmestyneessä Susanin vaikutus -romaanissa on paljon samanlaisia aineksia kuin Lumen tajussa - tästäkään ei jännitystä puutu.

    "Etkö sanonut olevasi fyysikko? Valinnanvara on harhaa. Me olemme biologisia olentoja. Me olemme syntyneet kilpailemaan keskenämme. Hermostomme on ohjelmoitu hankkimaan meille mahdollisimman paljon kaikkea. Mitä tahansa."
     Tähän samaan oli myös ohjelmoitu Tanskassa 1970-luvun alussa perustetun tulevaisuuskomission hermosto.
     Komissioon oli koottu eri alojen huippuasiantuntijoita, joiden piti laatia nimensä mukaisesti ennusteita tulevaisuudesta. Komissio oli alkujaan muista instansseista riippumaton, mutta kun ennusteet alkoivat toteutua harvinaisen tarkasti, astui valtiovalta kuvaan mukaan armeijan ja ulkoministeriön muodossa, ja kaikki ennusteet salattiin ja kätkettiin kassakaappiin. Perusteena oli, että jos ne leviävät suuren yleisön tietoisuuteen, ne aiheuttavat vakavia levottomuuksia.

     Kirjan päähenkilöllä, huippuälykkäällä fyysikolla Susanilla, on erikoinen vaikutus lähelleen tuleviin henkilöihin; he alkavat kertoa itsestään salaisimpiakin asioita. Sama kyky, tosin lievempänä, on hänen miehellään Labanilla, joka oli pitkällisen piirityksen jälkeen saanut Susanin vaimokseen. Perheeseen kuuluu myös kaksi lasta Thit ja Hararld, jotka eivät myöskään ole mitään keskivertotapauksia. Susan on älykkyyden lisäksi myös kova luu fyysisesti, minkä jotkut asiattomasti käyttäyvät henkilöt saavat karvaasti kokea.

     Totuuskomission ennustukset ovat toteutuneet niin hyvin että sen jäsenetkin ovat säikähtäneet. Niinpä viimeisistä istunnoista ei pidetä enää pöytäkirjaa, vaan ennusteet ovat ainoastaan osaottajien päässä. Tämän vuoksi Susankin perheineen joutuu peliin mukaan. Hänen entisiä opettajiaan ja tuttujaan on ollut mukana komission työssä.

     Susan on Intiassa joutunut perheineen vaikeuksiin. Tanskan ulkoministeriön korkea virkamies tulee apuun, jos Susan lupaa ottaa selvää niistä komission ennustuksista, joista ei ole kirjallista todistetta. Susanin lähdettyä leikkiin mukaan alkaa tapahtua. Valtiovalta on salaa laatinut evakuointisuunnitelmat näkyvissä olevan katastrofin varalta. Komission jäseniä aletaan tappaa, ja Susankin huomaa olensa listalla perheineen. Meno muuttuu kaoottiseksi, sillä peliin ovat viranomaisten lisäksi sotkeutuneet myös rikollistahot.

     Kirjalle voisi antaa huippupisteet ellei... Tämä “ellei” tarkoittaa ylenmääräistä kohellusta, jota olisi pitänyt olla vähemmän. Kirja on joka tapauksessa vauhdikas ja helppolukuinen, mitään tajunnanvirtahöpötystä ei ole mukana.
     Ajatuksia kirja kyllä herättää kosolti. Esimerkiksi varmaa on, että asioista vastaavat tahot, viranomaiset, poliitikot, jne, eivät kerro, eivät voi, eivätkä uskalla kertoa, mitä tietoa heillä on tulevaisuudesta - eivät ainakaan kovin tarkkaan. Jos esimerkiksi tiedemiehet saisivat selville, että iso meteoriitti on ajautunut törmäyskurssille maapallon kanssa, ei siitä taatusti kerrottaisi suurelle yleisölle.


     ESKO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti