8. huhtikuuta 2013

Riitmotti ja sapluuna

Etteikö kirjan nimellä ole merkitystä? Riitmotti ja sapluuna!
Mikä! Peruutin pari askelta takaisin Turun museokeskuksen messuosaston pöydän ääreen ja selailin kirjaa. 35 euroa. Olihan se aika kallis, mutta se lähti mukaamme.
Riitmotti ja sapluuna! Jos sen nimi olisi ollut esimerkiksi Tietoa entisajan rakentamisesta, en olisi edes huomannut sitä.

Kädentaitomessuilla Turussa oli saatavilla paljon muutakin mielenkiintoista. Yhtä ja toista tuli taas ostettuakin, mutta kotona alkoi välittömästi nimenomaan kirjan lukeminen. Eikä ensimmäiseksi suinkaan tullut selvitetyksi, mikä tämä minulle tuntematon riitmotti on, sapluunanhan tietävät kaikki.
Ei, aluksi tietopankkiini siirtyivät selostukset siitä, miten vuosisata sitten talojen hirret haettiin omasta pystymetsästä. Mitä puuta, kuusta vai mäntyä, mihinkin? Justeerilla nurin ja sen jälkeen aluksi kirveellä ja sitten piilukirveellä tukista hirreksi.

Entä se, että ”kansan tietämys ei kuitenkaan merkitse aina varmaa ja yhdenmukaista totuutta. Käsitykset ’hyvistä ja pahoista’ puulajeista tai koiras- ja naaraspuolisesta puuaineksesta ovat ohjanneet käyttövalintoja, vaikka niillä tuskin on luonnontieteisiin pohjautuvia tosiseikkoja taustanaan.” Eli ei kansa aina ihan varmasti tiennyt ja ollut oikeassa.
Entä salvokset? Kirjassa selvitetään tietämättömälle nekin, millainen salvos eli liitos mihinkin. Valinnan varaakin on tarjolla. Entä painumisen aiheuttamien rakojen syntymisen estäminen? Mielenkiintoista! Eikä kirja keskity pelkästään hirsihommiin.

Monta muutakin uutta asiaa siirtyi tietämykseni puolelle. Sain paneutua kahvereihin, konttuureihin ja kaapistoihin, kaakelimaakareiden uuneihin ja talon rakentamisen työkaluihin, siis sadan vuoden takaisiin työkaluihin, kuten riitmottiin ja sapluunaan. Hyvä kirja, tulee usein lueskeltua ja selailtua.

RIITMOTTI JA SAPLUUNA. Tietoa entisajan rakentamisesta.
Kirjoittajat Sanna Kupila, Eija Suna ja Johanna Viitaharju
Turun museokeskuksen julkaisuja 59, Turku 2012
219 sivua. Kirjaa on saatavilla muun muassa Turun linnan museokauppa Fataburista, Luostarinmäen käsityöläismuseon museokauppa Hantvärkistä sekä Wäinö Aaltosen museo Wäiskin valinnasta.

MATTI


Kuva
Suuntapiirrin eli riitmotti.
Hinnerjoen Kotiseutuyhdistys ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti